torstai 26. helmikuuta 2015

Stand up -komiikan open mic -klubikulttuuria rakennetaan Porissa

Comedy Boogie stand up -treeniklubi jälleen la 28.2.2015
Klo 19-22 Bar Kinossa
Liput 7 euroa
Stand up -komiikka on kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että menet omana itsenäsi lavalle yleisön eteen kertomaan itse keksimiäsi vitsejä. Ainoa lisävaruste, jonka tarvitset, on mikrofoni. Pienemmässä tilassa saattaa selvitä omalla äänelläkin. Porin stand up -skeneä rakennetaan kovaa vauhtia osaksi kaupungin kulttuuritarjontaa.

Stand up -kulttuurin keskeisin kulmakivi on open mic -treeniklubi. Sen ajatuksena on tarjota kokneille koomikoille mahdollisuus testata uutta materiaalia ja uusille tyypeille päästä lavalle kokeilemaan siipiään. Klubi kestää yleensä pari tuntia pienen tauon kanssa. Iltaa isännöi MC (master of ceremonies) ja illassa on ainakin yksi kokenut koomikko pääesiintyjänä sen päätteeksi. Aikaa lavalla aloittelijalle on 5 minuuttia ja kehittyessään sitä saa enemmän. Ensin 7 minuuttia ja sitten kymmenen. Kokeneet koomikot voivat vetää 15-30 minuutin settejä. Koska kyseessä on treeniklubi, lippujen hinnat ovat erittäin huokeita. Klubeilla on mahdollista kuulla uusia vitsejä ensimmäistä kertaa, joista osasta saattaa ajan kuluessa muodostua koomikon legendaarisimpia juttuja. Luvassa on siis loistavia oivalluksia ja ajoittaisia lavakuolemia ;)

Porissa open mic -treenklubia on järjestetty parin vuoden ajan vaihtelevalla menestyksellä. Itse tulin kuvoihin mukaan, kun klubi pyöri edesmenneessä Bar Oudossa Outo open mic -nimellä. Siitä siirryttiin Kulttuurikulmaan, jossa toimittiin Kulma open mic -nimityksellä. Kulma ei tavoittanut yleisöä läheskään niin hyvin kuin Outo, joten se laitettiin telakalle. Tänä vuonna toimintaa on viritelty uudelleen käyntiin Bar Kinon lavalla Comedy Boogie -nimellä. Kevätkaudelle on alustavasti sovittu kaksi iltaa: 31.1. ja 28.2. Ensimmäinen iltama meni oikein hyvin ja jälkimaku oli erittäin hyvä. Naurua riitti, mutta yleisöä olisi toivonut hieman enemmän paikalle.

Yleisön merkitys on äärimmäisen tärkeä. Lipusta maksanut yleisön jäsen on omalta osaltaan varmistamassa klubin mahdollista jatkuvuutta, mutta ennen kaikkea hän luomassa elintärkeää tunnelmaa tilaan. Hajallaan istuva yleisö luo tunnelmaa yhtä paljon kuin lehmänlantaläjä keskellä salia. Siksi yhtenä ryhmittymänä istuminen on olennaista. Näin nauru ja rento olo voivat levitä helpommin.

Lauantaina 28.2. lavalla esiintymässä ovat Petri Hankonen (samalla myös illan isäntä), Anitta Ahonen (Porin suosituin tamperelainen ja illan pääesiintyjä), Pietari Vihula, Isak Rautio, Fathi Ahmed, Simo Takanen, Tommi Lahti sekä allekirjoittanut itse. Luvassa on todella kova setti! Anitta on vuosikymmeniä komiikka tehnyt Suomen stand upin äitihahmo, jonka ammattitaito on vailla vertaa. Petri voitti viime vuonna Vuoden tulokas -kisan ja pääsi mukaan tulvalle Ylen Naurun tasapaino -kisan kaudelle. Samaiseen ohjelmaan pääsivät mukaan myös Pietari ja Fathi. Isak ja Simo ovat myös kokeneita koomikoita, jotka hämmentävät ja vetävät valokeilaan teräviä huomioita arjen keskeltä.

Tuleva klubi-ilta määrää paljolti sen, jatketaanko komiikan treenailua Bar Kinon lavalla. Mitä enemmän yleisö, sitä paremmat mahdollisuudet on jatkaa. Joten tuuppa paikalle kannattamaan paikallista komiikkahäppeninkiä ja, ennen kaikkea, nauramaan kevät käyntiin!

- Kuju

PS. Mikäli olet kiinnostunut kokeilemaan stand up -komiikkaa tai haluat tietää siitä muuten vain enemmän, laitappa meiliä osoitteeseen: comedyboogie@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti