sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Netflix. Tunkio vai Paratiisi elokuville.

Hankein itse Netflixin muutama vuosi sitten kun sitä ensimmäistä kertaa alettiin mainostaa töllöttimessä. Olin kuullut tästä ihanasta palvelusta amerikkalaisten sarjojen ja netin ihmemaan kautta ja ajattelin tilata. Ainakin kuukaudeksi koska se oli silloin kuin nytkin ilmainen. Niinhän siinä kävi kuin narkkareilla jotka ensimmäistä kertaa laittaa sen lusikassa kuummennetun ilolitkun valkoiseen ja puhtaaseen käsivarteen, koukussa oltiin. Siinä oli niin paljon annettavaa aluksi, kaikki lempi sarjat ja elokuvat yhdessä paikassa
joka suolsi heti uuden jakson kun oli saanut ensimmäisen loppuun.

Netflix on nyt tullut suomaiseen kotiin jäädäkseen koska se on ujuttautunut kaikkiin laitteisiin ja gadgetteihin. Ei ole enää montaa kotia jossa ei olisi jokin vempele televisiossa kiinni, moni on ostanut pelikonsolin jotta pääsisi käsiksi näihin palveluihin. Pelkkä netflixin punainen väri ja suorakulmio kertoo jo streamattavasta sisällöstä ja laadusta.

Onko tämä nyt sitten hyvä asia että suomalaiset eivät enää rämmi loskan keskeltä paikkaan jossa oli ne keltaiset banderollit  tai sitten siihen toiseen paikkaan missä oli City nimessä. Ennen lähdettiin perjantai-illalla hakemaan kasa elokuvia muutamalla kympillä joista 50% oli 80-luvun klassikoita koska niitä sai halvalla ja ainahan ne Maikkarin paskan voitti. Toiset 50% oli sellaisia elokuvia mistä kukaan ei ollut edes kuullut saati nähnyt, ne otettiin koska siinä oli hieno kuva tai sitten joku tunnettu hauska mies. Usein vuokraamoissa oli myös top-10 tai suosittelu seinä jossa oli elokuvia joita tulisi katsoa ihan kulttuurisen nautinnon vuoksi. Siellä oli yleensä Kummisedät ja Rita Heymikälie avaimet pakoon yms. elokuvia joita oikeasti kannatti katsoa.

Nyt on ne keltaiset banderollit myyty kapakkamarkiiseiksi läheiselle kebab paikalle ja sen toisen paikan myynti tulee vitun kalliista irtokarkeista. Onko kuluttaja voittaneet?

Netflix on muuttanut miten suomalainen katsoo elokuvia aivan täysin. Enää ei keräännytä television ääreen olohuoneeseen katsomaan Beverly Hills Kyttä 3 tai Alaston Asetta. Nykyään elokuva on täysin kulutus tuote joka katsotaan putkessa eikä hirveästi välitetä siitä onko se hyvä vai huono koska kohta alkaa uusi! Jääkaapilla kuuluu ja saa käydä ilman pausea koska ei siihen olla upottauduttu tai mietitty sen rakennetta. Määrä on täysin korvannut laadun. Tulee Netflixistä hyviä elokuvia joita oikeasti kannattaa katsoa, ne kuitenkin hukkuvat joskus täysin kammottavan roinan alle joita kukaan ei ottaisi vuokrahyllyyn.

Kyllä on paljon elokuvia! Onko niitä oikeasti niin paljon kuin sanotaan? Ei!
Se että palvelusta löytyisi kaikki elokuvat mitä maailmassa on tehty olisi tietysti aivan mahdotonta ja naiivia mutta se että sieltä ei löydy edes niitä elokuvia joita mainoksissa on näkynyt on aivan perseestä ja vituttaa.

Mitäs mietteitä teillä on? En keksi tässä yön pimeinä tunteina ja tunteita muuta sanottavaa.


-Jyrpä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti